Biografijom do posla

Naslovna fotografija: Cosmopolitan.com

Prema riječima najpoznatijih švedskih akademika (autora vrlo inspirative poslovne filozofije, Funky Business) živimo u svijetu stvarnog vremena kojim se upravlja daljinskim. Drugim riječima, „ako me ne možeš zainteresovati, prebaciću se na neki drugi kanal gdje će to neko moći“. Dakle, u potrazi za poslom, moramo shvatiti da se zapravo takmičimo za pažnju poslodavca, a u svijetu mnogobrojnih priliva različitih draži, ukoliko se bitnije ne razlikujemo od drugih, teško da ćemo to lako postići. Iskustva mnogih preduzeća pokazuju da samo 1/6 prijavljenih kandidata ulazi u uži izbor. Znajući da samo jednom imamo priliku ostaviti prvi utisak, moramo se pobrinuti da on bude dobar. Budući da CV, najčešće, predstavlja prvi kontakt koji ostvarujemo sa potencijalnim poslodavcem, dobar CV nam, u fer proceduri regrutovanja i selekcije, otvara vrata za dalju komunikaciju sa poslodavcem.

CV je skraćenica od curriculum vitae što, bukvalno prevedeno, znači tok života, mada se kod nas udomaćio izraz (radna) biografija. Iako postoje različite vrste CV-ja, važno je razumijeti da je CV i kod nas već postao najuobičajeniji način prezentovanja. Osim prijavljanja na oglas za posao, CV ima veliku ulogu i prilikom dobijanja stipendije, upisa na postdiplomske studije, studijski boravak u inostranstvu, prijavljivanja za praksu i sl. CV možemo posmatrati i kao ličnu kartu koja bilježi razvoj naše profesionalne karijere, obrazovanje, ostvarene rezultate,.. Radna biografija je marketinška alatka koja će vam pomoći da se promovišete, odnosno predstavite u najboljem svjetlu, ili, ako baš hoćete, „prodate“. U tom cilju, važno je da proces zapošljavanja posmatrate sa stanovišta poslodavca.

Kada je u pitanju sadržaj vašeg CV-ja, kod najučestalije, tzv. hronološke strukture važno je znati da je relevantnost na aktuelnom stepenu obrazovanja, zaposlenju, obuci i slično, odnosno najsvježije stečeno zvanje ili radno mjesto se navodi na prvom mjestu, dok se ranije informacije navode kasnije. Tek diplomirani studenti koji nemaju formalnog radnog iskustva, na početku svoje karijere obično prvo navode podatke o obrazovanju, a potom radno iskustvo, dok je kod iskusnijih, radno iskustvo najčešće na prvom mjestu, odmah nakon ličnih podataka. U osnovi, biografije se sastoje od istih odjeljaka, a prema nekim „idealnim“ standardima treba da sadrže lične podatke, obrazovanje, radno iskustvo, stečene vještine, znanje stranih jezika i rada na računaru, relevantne kurseve i seminare, lične osobine i ostale napomene. Ambiciozni i uspješni poslovni ljudi, kao i oni koji grade akademsku karijeru, te uopšte naučne profesije proširiće svoj CV dobijenim nagradama, objavljenim naučnim i stručnim radovima, publikacijama, članstvom u profesionalnim udruženjima, učešćem u projektima, konferencijama i sl.

Paulo-Estriga-Creative-CV
Foto: Informationisbeautifulawards.com

Lični podaci
Mogu se navesti u gornjem lijevom ili desnom uglu, pa čak i u samom zaglavlju (header-u) dokumenta. Od ličnih podataka se navode ime i prezime, adresa, broj telefona i e-mail adresa (vodite računa da e-mail adresa bude ozbiljna i profesionalna, nikako adresa kod trenutnog poslodavca ili adresa sa neprikladnim nadimcima). Državljanstvo navedite ukoliko je potrebno za samo radno mjesto. Sve lične podatke koji mogu izazvati nepotrebne predrasude (datum rođenja, bračni status, broj djece, nacionalnost,..) izostavite (osim ukoliko ne igrate na socijalnu kartu što i neće ostaviti dobar utisak na poslodavca). Lični podaci mogu biti napisani manjim fontom, ukoliko želite da uštedite prostor za ostale podatke. Ako se opredijelite za CV sa fotografijom vodite računa da se radi o fotografiji manjih dimenzija na kojoj izgledate kao poslovna i prijatna osoba.

Nikako ne šaljite fotografije u potkošulji, sa plaže, dok jedete vaše omiljene špagete, sa sunčanim naočalama, sa cvjetnom pozadinom i sličnim neozbiljnim detaljima.

Obrazovanje
Nije neophodno navoditi podatke o osnovnom obrazovanju, osim ukoliko ono nije jedino koje ste stekli (ako imate završenu srednju školu, podrazumijeva se da ste prethodno završili obavezno osnovno obrazovanje). Studenti najčešće zaboravljaju navesti podatke o fakultetu koji studiraju (njih, svakako, navedite zajedno sa godinom početka studija i godinom studija koju trenutno pohađate). Kod svih stepena obrazovanja navode se, dakle, godina upisa i završetka školovanja, naziv fakulteta, škole, smjer studija. Prosječna ocjena i naziv diplomskog rada se navode ukoliko su izuzetni i reprezentativni, tj. ukoliko sami procijenite da su relevantni u zavisnosti od svrhe CV-ja (npr. navodite ih kada se prijavljujete za stipendiju, postdiplomske studije, ne i nužno kada konkurišete za posao, jer nisu garancija vašeg budućeg učinka na radnom mjestu). Ukoliko nemate bogato radno iskustvo sasvim je prihvatljivo naglasak staviti na obrazovanje i dati detaljnije informacije o obrazovnom razvoju.

Radno iskustvo
U okviru ove rubrike najvažnije je navesti period rada, naziv organizacije, mjesto, naziv radnog mjesta, glavne zadatke i odgovornosti, ali i ostvarene rezultate, te stečena znanja i vještine. Ukoliko nemate formalno radno iskustvo to i navedite. Tek diplomirani studenti mogu navesti i druge oblike angažovanja, poput honorarnog ili volonterskog rada, rada na projektima, studentsku praksu i sl.

Nemojte se stidjeti onoga što ste radili; svestranost i multidisciplinarnost svaki ozibljan poslodavac prepoznaje kao želju za učenjem i usavršavanjem, a osim toga i neformalno radno iskustvo (angažman u humanitarnim ili nevladinim organizacijama) može biti itekako impresivno.

Radno iskustvo koje nije posebno relevantno za poziciju za koju konkurišete ne treba posebno isticati i opisivati, već samo spomenuti.

Seminari i obuke
Pod ovim se podrazumijeva svako dodatno obrazovanje, različiti kursevi, seminari, programi obuke koje ste završili (period pohađanja, naziv obuke, naziv organizatora, stepen stečene vještine). Ovim podacima sebe predstavljate kao osobu koja preuzima inicijativu i spremna je da se izbori za dobro obrazovanje i praktično iskustvo.

Lične osobine i sposobnosti
Podrazumijevaju ostale relevantne vještine koje posjedujete, poput organizacionih, umjetničkih, tehničkih, socijalnih i drugih kao što je rad na računaru (obavezno navedite konkretne programe koje aktivno koristite uključujući služenje internetom, kao i nivo znanja: početni, srednji, napredni, ekspertski). Ukoliko imate završen kurs, navedite koji.

creative-cv-example-force
Foto: Adidasnmdonsale.us

U okviru ovog odjeljka možete uvrstiti i poznavanje stranih jezika uz objektivnu procjenu nivoa znanja, jer postoji mogućnost da se ono provjerava na razgovoru za posao (ne želite da se nađete u neprijatnoj situaciji tokom intervjua, odnosno da budete otkriveni u laži). Ako posjedujete i sertifikat neke škole jezika navedite ga uz godinu, instituciju koja ga je izdala i stepen poznavanja jezika. Ne zaboravite da ako ne posjedujete znanje rada makar u Word-u, Excel-u i na internetu, te se ne služite makar jednim stranim jezikom (ne računajući jezike naroda bivše Jugoslavije) krajnje je vrijeme da to savladate jer više nije riječ o dodatnim vještinama već o elementarnoj pismenosti! Ovdje možete navesti i posjedovanje vozačke dozvole (obavezno staviti koje kategorije).

U savremenoj ekonomiji sve više poslodavaca prilikom selekcije prednost daje ličnosti, odnosno onim kandidatima koji imaju opšte razvojne potencijale, koji su inovativni, komunikativni i fleksibilni, dok su konkretna znanja obavljanja određenog posla i profesionalno iskustvo nekad i u drugom planu.

Proučavajući savremene oglase za posao možemo vidjeti da se čak dvije trećine traženih sposobnosti odnose na tzv. emocionalne sposobnosti. Stoga ih nemojte izostaviti, a opišite ih, po mogućnosti, uz konkretne primjere (recimo, umjesto da napišete vrijedni ili lojalni bolje stavite izabrani za radnika mjeseca/godine nekoliko puta zaredom; umjesto posjeduje liderske sposobnosti bolje vođa tog i tog projektnog tima, koordinator te i te aktivnosti, umjesto elokventan ili komunikativan bolje član retoričke sekcije, piše i objavljuje u tim i tim časopisima, pobjednik takmičenja u PR-u i tome slično). Uvijek imajte na umu da i sam izgled vašeg CV-ja govori mnogo o vama. Na primjer, možete navesti da ste temeljni ili perfekcionista, ali ukoliko u samoj biografiji pravite pravopisne greške ili kakav drugi propust, poslodavac može steće utisak da ste površni i aljkavi ili nedovoljno motivisani.

4-2
Foto: Americasjoblink.org

Nagrade i priznanja
Ove informacije su ono što vas ističe među drugim kandidatima. Navedite stipendije koje ste dobili, nagrade koje ste osvojili, konkurse na kojima ste učestvovali.

Interesovanja i hobiji
Ukoliko vam se čini da biografija nije dovoljno dinamična, možete je obogatiti vašim interesovanjima ili hobijima jer oni daju određenu toplinu i lepršavost svakoj biografiji budući da vas predstavljaju kao osobu koja, uz rad, zna da uskladi i zabavu u svom životu.

Tehničke specifikacije
Kada je u pitanju sam izgled radne biografije, bitno je shvatiti da koji god format odaberete, postoje određeni standardi kojih biste se trebali pridržavati ukoliko želite postići neophodan kvalitet. Prije svega, pokušajte neophodne informacije predstaviti na koncizan i lijepo struktuiran način. Sposobnost da dobro osmislite strukturu CV-ja ukazuje na organizovanu osobu. Cjeline treba da budu jasno odvojene i da je prilikom prvog pogleda na dokument jasno gdje se šta nalazi. Vodite računa o gramatičkim, pravopisnim, stilskim, štamparskim i sličnim greškama. Lektorišite vaš CV (može pomoći da ga odštampate, lakše ćete uočiti propuste).

CV treba biti vizuelno privlačan – nikako ga ne pišite u vidu eseja – jer ne samo što je ta slika na oko dosadna, već je izvjesnije da neće biti ni pročitan.

Formatirajte tekst – koristite ujednačene razmake između pasusa, poravnajte tekst s obje strane, ne koristite previše različitih veličina i vrsta slova (najbolje koristiti neki od standardnih fontova kao što su Times New Roman ili Arial, 10 do 12), odabrano naglašavajte umjereno i uvijek na isti načinboldiranjem, iskošenim ili podvučenim slovima (važna je dosljednost). Koristite tačke (bullets) za preglednost. CV odštampati na bijelom papiru A4 formata na jednoj, maksimalno dvije strane. Teško je sastaviti kratak CV a ne ispustiti bitne informacije. Ipak, pokušajte ostaviti utisak osobe koja dobro poznaje prioritete tako što ćete navesti samo relevantne informacije. Ne opterećujte vaš CV nevažnim podacima kao što su imena i zanimanja roditelja, naziv osnovne škole, uspjeh vaše preslatke kćerkice. Ne šaljite uvijek jedan te isti CV na sve konkurse, nego ga prilagodite zahtjevima konkretnog posla.

1-large
Foto: Linkedin.com

Ukoliko CV šaljete elektronskim putem šaljite ga u Word ili PDF formatu, naziv dokumenta najbolje da sadrži vaše lične podatke (npr. ime_prezime_cv) kako se ne bi zagubio u moru dokumenata istog naziva (cv, moja_biografija). CV i p(r)opratno pismo šaljite kao prilog (attachment), ne u tijelu mejla u kojem treba stajati p(r)opratni tekst. Ne zaboravite u naslovu mejla (subject-u) napisati ime pozicije na koju konkurišete. Nikad ne šaljite CV sa adrese trenutnog poslodavca, ali ni sa vaše privatne adrese neumjesnog imena tipa hotgirl i sl. CV treba da odiše pozitivnom energijom, entuzijazmom, samopouzdanjem. U tome vam može pomoći da budete što konkretniji. Na primjer, bolje je da navedete da ste na prethodnom radnom mjestu zaključili ugovor o saradnji sa tri nova partnera nego tek uopšteno da ste svojim radom doprinijeli uspješnom poslovanju preduzeća. Ne stidite se onoga što ste radili u prošlosti, a što vam je zapravo i omogućilo da postanete ono što jeste, te stoga ne prepravljajte nazive poslova kako bi bili „zvučniji“.

Ne „šminkajte“ podatke. Pojedini autori savjetuju da zamislite svoj CV objavljen na naslovnoj strani nekih novina. Tako ćete lako biti razotkriveni od strane ljudi koji vas poznaju, te će se slatko nasmijati vašem pokušaju da „naduvate“ priču.

Već smo istakli kako je u uslovima velike nezaposlenosti čest slučaj da ljudi konkurišu na sve odreda, bez obzira da li ispunjavaju uslove za obavljanje posla ili ne. U moru pristiglih prijava (pogotovo ukoliko ste suficitarnog zanimanja) svaka „sitnica“ je važna. Pogrešno napisana riječ može da vas eliminiše. Možda vam se sve ove smjernice ne čine važnim, i iako nisu presudne za primanje ili odbijanje, pokazuju uloženi trud i profesionalnost, te omogućavaju poslodavcu da uvidi vaše kvalitete.

52-creative-cv-resumes
Foto: Pinterest.com

Iako naše okruženje, nažalost, obiluje primjerima zapošljavanja putem političkog opredijeljenja, nepotizma ili mitom, te uopšte diskriminacije u procesu regrutovanja (treba li podsjetiti da se ovakvi izbori najčešće odvijaju bez konkursa, odnosno za njega vam sigurno neće trebati CV), još uvijek postoje poslodavci koji ne podliježu intervencijama prilikom selekcije, te prednost daju kandidatima koji znaju i hoće da rade i koji posjeduju potrebne kompetencije, bez obzira na njihovo formalno stečeno zvanje. Drugim riječima, treba imati u vidu da se iza pojedinih „namještenih“ konkursa i korupcije prilikom izbora kriju izgovori tzv. vječitih aplikanata za posao, koji nisu spremni da preuzmu odgovornost za sopstveni život, te krive društvo i sistem za sve lične neuspjehe. Svaki ozbiljan poslodavac će prepoznati odgovornog i istinski predanog radnika i poželjeće ga u svom timu.

Već citirani Šveđani sugerišu da se posmatramo kao preduzeće sa zaštićenom markom, te da neprestano ulažemo kako u sebe, tako i u svoje oglašavanje: „umjesto sigurnosti zaposlenja, fanki ljudi idu na zapošljivost – stalno usavršavajući svoje vještine kako bi bili poželjni za potencijalne poslodavce cijelo vrijeme i u bilo koje vrijeme“. Isto tako, za uspjeh je, pored neprestanog učenja i kontinuiranog rada i razvoja, neophodno usuditi se preuzimati rizike, prekršiti pravila, biti drugačiji, napraviti nešto novo. Stoga, ostanite dosljedni sebi, obojite karijeru sopstvenom kreativnošću i energijom koju posjedujete, dajte lični pečat svojoj biografiji i, naravno, srećno na razgovoru za posao!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s