Smiješna strana trudnoće

Naslovna fotografija: Livestrong.com

Napomena: Sve napisano plod je ličnog doživljaja jedne prosječne trudnice i njenog iskustva tokom relativno urednih trudnoća. Cilj teksta je čista zabava, eventualno neka korisna informacija i, svakako, dobra namjera. Za stručne savjete obratite se vašem ginekologu i „bolje opremljenoj apoteci“.

Trudnoća, blaženo ili drugo stanje poseban je period u životu žene. Ovo što slijedi zbir je mojih ličnih iskustava stečenih tokom tri trudnoće ili dvije i po godine u drugom stanju. Mnoge od vas će se, sigurna sam, prepoznati makar u nekim situacijama, a neke, možda, i u svim navedenim i još mnogim drugim. Pa, krenimo.

Hormoni i druge prateće pojave

Nemojte se iznenaditi ako vam u trudnoći neke najobičnije, svakodnevne radnje poput ustajanja, obuvanja, vezanja pertli ili penjanja uz stepenice postanu u najmanju ruku teške, a održavanje lične higijene koja, između ostalog, uključuje depiliranje i pedikir gotovo nemoguće, a sigurno vrlo komične misije (tu negdje spada i pranje zuba usljed bolnih desni). Tad ćete po prvi razviti istinsko saosjećanje prema gojaznim ljudima, a sebi ćete svečano obećati da nikad nećete biti debeli (o toj zabludi u nekom narednom tekstu). Nadalje, trudnice zaboravljaju i tačka! Ukoliko nešto odmah ne završite ili makar ne zapišete, pišite propalo. Radne kolege i saradnike kojima ovo iskustvo nije blisko obavezno podsjetite na to da se ne pitaju zašto ste odjednom postali nezainteresovani, nekolegijalni ili aljkavi, kad ste u stvari samo počeli zaboravljati.

Mučnine sa ili bez povraćanja su česte prateće pojave mnogih trudnoća, ali ne zaboravite na jedno jedino pravilo koje važi u trudnoći, a to je da je i prisustvo i nedostatak svih uobičajenih simptoma, zapravo, normalno. Istina je da će vam mnogi, ako povraćate više puta dnevno do samog poroda, reći da nešto nije u redu čim toliko povraćate. I obrnuto. „Nisi nijednom povratila? Ja bih se na tvom mjestu zabrinula.“ Ovome posebno doprinose nagle potrebe za određenom hranom. I ako primijetite da baš svaki put povratite paradajz koji vam poslije satima prži ždrijelo, zanimljivo je da istovremeno razmišljate kako ćete već sutra uživati u ukusu vaših omiljenih špageta i to isključivo u sosu od paradajza, bosiljka i bijelog luka, sa maslinama. Mmm, njami! I nema veze što ćete najljepši sladoled u gradu povratiti već u sljedećoj ulici, a najbolji suprug na svijetu će, dok vam bude držao glavu i kosu, prolaznicima mimikom objašnjavati koliko alkohola ste popili prethodnu noć.

U svakom slučaju, bez obzira što su uobičajene, nemojte da se stidite vašem ginekologu požaliti na ove i slične pojave u trudnoći. Naime, mene naivnu tek u sedmom mjesecu treće trudnoće ginekolog, zbog nečeg što sam rekla, upita: „Pa, ti povraćaš? Što se nisi požalila?“ Šta da kažem? Da vam kenjkam tu kako povraćam. Pa normalno je da povraćam. To se, valjda, podrazumijeva. Neću se još brukati žaleći vam se zbog toga. Nemojte mi samo reći da za to ima lijek? „Kako nema? Ima jedan sjajan preparat, potpuno prirodan, na bazi đumbira, mogu ga i mala djeca uzimati. Zove se antimetil. Pokazao se odličan u trudnoći.“ I tako i bi! Ovu zlata vrijednu informaciju sigurno ranije niste čuli niti od jedne trudnice. Prema tome, zapamtite! Pardon, zapišite! Bademi, donat Mg, slani krekeri, sve je to kratkotrajnog efekta. Antimetil i udri brigu na veselje!

Pojačan apetit i žudnja za određenom hranom posebno će odgovarati vašem mužu, pogotovo ako počnete uživati u svemu onom što on obožava. Neće mu smetati ni kad u 11 naveče izrazite želju za picom, tražite da vas vodi na ćevape (u prvoj trudnoći su mi se jeli svakih desetak dana, a dotad sam ih jela jednom-dvaput godišnje), uživate u velikom sendviču u 4 sata ujutru, insistirate da vam nekako nabavi ćeteniju iz Sarajeva. U redu je i ako dva mjeseca živite samo na trešnjama, grožđu i satarašu,.. Dopustite sebi i sokove i ne pitajte ga što svaki put kupuje one od jabuke, kad vi volite i borovnicu, na primjer. Za sve je kriva ona reklama „nije bilo od jabuke?“.

Seks u trudnoći možda zvuči kao oksimoron, ali je, zapravo, najbolji seks u životu! Doduše, samo u tom jednom periodu kad vas prođu prvobitni umor, pospanost i eventualne glavobolje, a tijelo se navikne na novo stanje. Vaš libido snažno raste, grudi postaju veće i ženstvenije, stomak još nije velik, muž nije svjestan prisustva bebe, fizički su sve poze i dalje izvodive, a orgazmi zagarantovani. Ukoliko vam ginekolog ne kaže drugačije, prepustite se i uživajte. Svih petnaestak dana koliko ova faza traje.

Ne zaboravite da, isto tako, tokom trudnoće nije neuobičajeno da cmizdrite za svaku sitnicu, ma koliko vam to bilo neobično. „Kako mislite nema sirnice?“, oči vam se lagano pune suzama. Ajd što vas ne puste preko reda kod pedijatra, ali što niko ne ustane da vi sjednete. Lagano se povlačite i tražite papirnu maramicu, kao za nos, pazeći da vas niko ne vidi. Briznete u plač i dok odsutno gledate servisne informacije. Majstor izlijepi pločice u kuhinji bez prethodnog konsultovanja s vama, jecate satima. Vid vam se zamuti i kad dobijete kompliment.

Noćni život

Ako ste prije trudnoće kao sav normalan svijet noću spavali, tokom trudnoće upoznaćete jedan sasvim drugačiji svijet noću. Postojaće i vrijeme kada ćete spavati, naravno, ali ćete više pamtiti sve one besane noći, pogotovo tokom posljednjeg trimestra. U tom periodu ustajaćete najmanje tri puta: jednom do kuhinje (dobro mužu, ne moraš baš svima govoriti da ujutru nađeš tri prljava tanjira: jedan u kuhinji, drugi u dnevnoj, treći u spavaćoj sobi), dvaput do toaleta, jednom da pročitate knjigu ili pogledate pola sezone Vikinga (dobro, cijelu),.. U ova ustajanja ne računam nekoliko dizanja u sjedeći položaj uzrokovanih žgaravicom, niti okretanje s boka na bok i pokušaj namještanja 64-82 puta tokom dva sata. Ne, ni ono panično buđenje u strahu da ste, konačno opušteni, prignječili bebu u stomaku.

Naravno, ne računam ni ono kad vas probudi suprug koji hrče ili starije dijete koje ustaje ili iz nekog razloga zove. Ustajanje da pijete vode, takođe, ne mogu uvrstiti u raniju računicu jer to zavisi od broja i vrste noćnih obroka. Dobro, uključivanje mašine tokom jeftine struje podrazumijevam da ste obavili prilikom prvog odlaska u toalet, a provjeravanje i dopunjavanje spiska za bolnicu nakon što ste pročitali knjigu (da, i onog drugog spiska sa detaljnim uputstvima za muža),.. U svakom slučaju, ovo vrijeme predstavlja jedinstvenu priliku da konačno uživate u svim onim kultnim filmovima koje ste propustili i pročitate sve one knjige koje ste oduvijek željeli, isključivo za svoju dušu. Spavanje je ionako precijenjeno.

Redoslijed trudnoće

Svaka trudnoća je jedinstvena. Moje prve dvije su bile potpuno drugačije jedna od druge, treća je kombinacija elemenata prve dvije sa novim, samo njoj svojstvenim primjesama. Ovaj dio sesodnosi na vaš stav i ponašanje u zavisnosti od toga koja trudnoća vam je po redu. Nije isto biti trudan prvi i peti put. Prvi put još uvijek možete da ugađate sebi, imate više vremena za sve, ne znate šta vas čeka, koliko god ste uzbuđeni i srećni, pomalo ste i uplašeni. Pridržavate se mnogih, ako ne i svih savjeta ljekara, redovno mažete stomak da vam koža ne ispuca tokom širenja, muž i vi svakodnevno šetate razgovarajući o budućnosti, pažljivo i predano pripremate (a to ćete tek poslije shvatiti) daleko više nego što je potrebno za doček bebe,.. Čitate sve što vam dođe pod ruku: šta da očekujete dok čekate bebu, savjeti najbolje prijateljice kroz trudnoću, kako roditi zdravo dijete, njega majke i djeteta, moja beba, priručnik kroz trudnoću, milion gotovo identičnih brošurica različitih proizvođača dječijih proizvoda. Registrujete se na sve moguće sajtove i pratite trudnoću iz nedjelje u nedjelju, satima razgovarate sa prijateljicama koje su trudne kad i vi ili su nedavno rodile, idete u sve moguće školice za trudnice, čitate savjete nepoznatih majki po raznim forumima i fejsbuk grupama, svaka žena sa vama dijeli svoja iskustva do najsitnijih detalja,.. Mnogo toga vas i nervira, pa opet: Daj sve i daj još! Tokom druge trudnoće bar znate u kojem ste mjesecu, dobijene brošurice o njezi prelistate zbog slika i uredno složite na za to predviđenu policu, kupite tek po koju novu krpicu za bebu. U trećoj trudnoći dovoljno je što pamtite i termin poroda, a datum sljedeće kontrole vam je već negdje zapisan. Brošurice poput svake dosadne reklame završavaju u kanti za smeće, ako uopšte kojim čudom i dospiju u vaš dom.

Pregnant-Christensen-DavidSultan-1
Foto: Pinterest.com

Odlazak ginekologu je, takođe, drugačiji u zavisnosti od redoslijeda trudnoće. Izdvajam samo jedan aspekt svojih posjeta, tačnije redovno pridikovanje zbog kilaže. U petom mjesecu prve trudnoće dobila sam čak šest kilograma. Doktor gleda u onaj karton, pa u mene, pa nabora čelo, pa po redu,.. Vi onako naivno, nesigurno, kao malo dijete nenaviknuto da laže: „Ne znam od čega je to. Možda od piletine i ribe?“ A ovamo se sjećate svih poslastica tokom Vaskrsa, Prvog maja, Đurđevdana, svadbi, krštenja, rođendana, babina i sličnih prilika za slavlje i svih protokola: supa, sarma, meso, pita, kolači, torta,.. I tako ukrug. Svi vas nutkaju, biraju vam najljepše i najveće komade: „Ajde, uzmi, ti sad jedeš za dvoje“. Još ako ste poguzija momačkog apetita kao ja, ne treba vas posebno nagovarati. Predajete se tim slatkim grijesima ne očekujući toliko gomilanje kilograma. U drugoj trudnoći, iako ste sebi obećali da ćete biti disciplinovaniji jer od one 22 kile jedva da ste skinuli 10, ponavljate istu grešku, ali ovog puta sa više samopouzdanja. Na doktorovo nabrano čelo, stvari okrećete na šalu. „Doktore, jeste li vi ikad bili trudni? Eeeee, ne znate šta propuštate!“

Nemojte se iznenaditi ako se vašoj trećoj trudnoći, nakon vašeg muža i vas samih, najviše i najiskrenije obraduje upravo vaš ginekolog. Kako će vas to tek ohrabriti. Odmah nakon što je utvrdio trudnoću vi mu saopštavate sljedeće: „Doktore, možemo li se nešto dogovoriti?“ Ne čekajući njegov odgovor, nastavljate: „Prve dvije trudnoće ste me kritikovali zbog dobijanja na kilaži. Znam ja sve u teoriji: jesti manje, a češće obroke, više voća, povrća, mesa, ribe, vode. Izbjegavati pite, pice, kolače, torte,.. Ali, da se ne lažemo, ja se neću promijeniti. Obećajte da vi hoćete.“ I ma koliko da ste pedantna i odgovorna osoba, sigurna sam da ćete tokom treće, odnosno neke kasnije trudnoće bar jednom zaboraviti donijeti neki nalaz ili će na njegovoj poleđini biti ispisan spisak za kupovinu ili neki dječiji crtež, preskočićete i nekoliko dana da ne popijete prenatal, ukoliko je trudnoća u sezoni jesen/zima depiliraćete se samo pred kontrolu (i to ako vam se bude dalo).

Ljudi oko vas

Generalno, nevjerovatno je kako se ljudi oko vas tokom vaše trudnoće promijene. Tačnije, vi se promijenite pa počinjete zapažati ono što inače, možda, nikad ne biste primijetili. Gotovo svi imaju neki komentar bilo da je u pitanju koristan i dobronamjeran iako netražen savjet, češće direktan prigovor ili neodobravajući pogled, prećutni neprijatni utisak, osmijeh, milion pitanja i ličnih besjeda, pa i ružnih iskustava kojima vas baš i ne trebaju dodatno uznemiravati. Dodirivanje vašeg stomaka bez pitanja postaje uobičajeno, a nevjerovatno je kako mnogi kroz stomak vide i pol vašeg čeda. U svakom slučaju, granice pristojnosti se gube. Još ako ste rijetko strpljivi par koji je odlučio pol djeteta saznati na samom porođaju, pitanjima nema kraja: „Šta nosiš? Dobro, znam da je dijete, ali je li dječak ili djevojčica? Da nisu dvojke, ima tebe? Kako ne znaš? Kako misliš ne želite da znate? Ma, znaš ti, samo nećeš da kažeš. Ma, znaš ti, samo nećeš da kažeš mužu, ali zato meni možeš reći, slobodno. Sad ću ti ja reći šta je. Dječak, sto posto! Pa, kako ćete odabrati boju garderobe kad ne znate pol? Kako ćete odabrati ime?“ Na vijest da čekate treće: „Jeste li planirali ili vam se omaklo? Je li vi to idete na sina?“

pregnancy-bikini
Foto: Pinterest.com

S druge strane, zanimljivo je da bez obzira što ste skenirani od glave do pete, malo ko vas vidi da čekate u nekom redu. Ovo važi podjednako i za crkvu i za medicinsku ustanovu. Štaviše, neki se hladno guraju prije vas jer „imam samo ovo“ ili se hvataju za leđa u strahu da vi ne biste zatražili prednost. Nema veze ni što se očigledno znojite, prevruće vam je ili vas objektivno boli stomak ili kičma, pri čemu dostojanstveno i svim silama pokušavate zadržati damski izgled i pribranost u tri broja većoj garderobi koja vas steže i molite Boga da baš u tom trenutku ne počnete glasno puštati gasove ili podrigivati.

Ako ste samodisciplinovana srećnica koja je vodila računa o ishrani tokom trudnoće, uredno vježbala i nije dobila dvadeset i kusur kilograma, sigurno niste imali problema sa kretanjem. Mogle ste zadržati elegantan izgled u lijepoj netrudničkoj odjeći za razliku od nas šeprtljavica koje bismo se prosule cijelom težinom iako smo jedino mogle nazuti dva broja veće patike. Niste se gegale kao pingvin i niko vam nikad nije rekao: „Ajme ženo, što si se zgovnala. Ne zna se je l’ ti veći stomak il’ guz’ca!“ Takođe, sigurna sam da, budući da vam se trudnički stomak počeo nazirati tek u šestom-sedmom mjesecu, niste posljednji trimestar svakodnevno prolazile kroz torturu: „Kol’ko još? Ohoho, brojimo sitno? Kad je ono termin? Približ’lo se, a? Sad će to. Ti još nisi rodila?“ Doduše, znam da ste se, zato, morale susretati sa drugim optužujućim i negativnim komentarima pogotovo ukoliko ste vježbale tokom cijele trudnoće ili ste odlučile da ne mijenjate svoj način vegetarijanske ili uopšte neke druge, društveno neprihvatljive, ishrane. Ili ste, ne daj Bože, pušili u trudnoći? Tu stigmatizaciju ne želim ni da zamislim.

Dobre strane trudnoće

Da ne bude da samo kukumačem, svaka trudnoća ima i svoje dobre strane. Naime, bar u jednoj od svih trudnoća kosa vam je sjajna i prelijepa, dlake sporije rastu, nokti su čvrsti i da, kosa vam je kao sa reklame. Pokreti bebe u stomaku su nešto nezaboravno i divno bez obzira što vam unutrašnje organe šutira kako gdje stigne. Rekoh li da vam je kosa prelijepa?

Bez obzira na sve, trudnoća je zaista divan period u životu žene jer znamo čemu vodi. Sve nabrojane boljke, iako neugodne dok se dešavaju, su, zapravo, prolazne, brzo se zaborave ili postanu smiješne. Ipak, nije loše prisjetiti ih se makar zbog empatije prema drugim trudnicama.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s