Moj pas Glupi

Naslovna fotografija: Antenazadar.hr

Autobiografsko djelo Džona Fantea, kako i dolikuje velikim piscima njegovog senzibiliteta, duboko je intimno i eskplicitno iskreno. Očaravajuća priča počinje kada Henri Džej Molis sa svojom suprugom Hariet pronalazi ogromnog i nedruželjubivog psa u dvorištu njihove porodične kuće jedne olujne noći. Jedan od trojice Henrijevih sinova, Džejmi, brzo uspostavlja bliskost sa psom koji ga prati u stopu.

Ovaj duhoviti roman prati Molisa koji životari povremeno pišući scenarije i njegovu veliku porodicu u periodu kada ova počinje da se osipa, jer već odrasla djeca odlučuju da krenu svako svojim putem. Nesređen usljed spoznaje da ga djeca ne cijene i rastrzan između želje da digne ruke od svega i prepusti se sebičnom uživanju u samostalnom životu daleko od porodičnih veza, Fante ne preza ni od ozbiljnih opaski na račun otuđenja, ni od vrlo šarmantnog sarkazma, ali ni od samosažaljenja.

moj_pas_glupi_vv
Foto: Delfi.rs

Istovremeno i poročan i porodičan tip kojeg je brak ogrubio i udaljio od supruge, a djeca istrošila, maštajući o nesputanoj slobodi kojom živi Glupi, dok mjerka sinovljevu zgodnu djevojku i rasipa se vrlo sirovim i vulgarnim doskočicama, Fante kroz lik Henrija Molisa potpuno ogoljeva dušu i ne krije svoju stvarnu privrženost porodici. Samo jedan ovako brutalno vjeran prikaz autentičnih porodičnih odnosa može biti težak, ali i zabavan.

Odavno me nešto nije na ovakav način opčinilo. Tako jednostavno i jezgrovito, napisano sa toliko topline i duše. Potpuno sam se zaljubila u Fantea i danima razmišljam kako da pokupujem sve njegovo što nađem u knjižari. I uvijek se divim piscima koji me uspiju naglas nasmijati i to onako baš slatko, od srca.

Rastajući se od svog voljenog auta kako bi skupio novac za odlazak u Rim, nakon što su sva djeca otišla, a žena se spremala da ga ostavi, Fante piše:

Posle pet minuta, sa hiljadu i sto u džepu i putovanjem u Rim koje mi je eksplodiralo u lice, izašao sam odatle i stao pored mog predivnog Poršea. Plavokosi je došao do vrata i viknuo: „Ej, Džetro!“

Crni mehaničar u masnom kombinezonu pojavio se iza ograde.

„Našteluj ga i razguzi ga malo“, rekao je plavi.

Mehaničar je odvezao Poršea. Muka mi je pripala. Osetio sam se kao Juda Iskariotski. Voleo sam tog prokletog Poršea. Bio je bul-terijer na točkovima. Prihvatao sam svaki izazov, ostavljao sam za sobom Korvete i Jaguare kao da su zaglavljeni u mulju. Sad će otići nekom drugom, a ja sam ostao bez točkova. Otišle su moje puške. Otišle palice za golf. Otišla motorna testera. Otišao je moj traktor. Bio sam uništen, osim par ništavnih dolara u džepu i one kršine koju je Deni ostavio u garaži.

O Fanteu sam ranije pisala i ovdje.

5 мишљења на “Moj pas Glupi”

 1. Eto, nešto sam sva ‘pometena’ nakon čitanja ovog Fantea. Da ne bi svinje i suza na kraju, ne bi se lijepo proveo u preporuci. Pa taman neka i jeste iskreno i autobiografsko. Ali jedno je sigurno – premišljala sam i ponovo iščitavala njegove roditeljske trileme – i još me drže. Hvala Bogu na Džejmiju..

  Ovaj stil.. i rijetki bljeskovi najljepših rečenica o nježnostima dugog braka.. Nastavljam dalje! =o)

  Свиђа се 1 person

  1. Hm, pa dobro, negdje razumijem i tu pometenost i želju da me naribaš zbog preporuke, jeste on vrlo i sirov, ali meni je divna ta lakoća pripovijedanja i ta jednostavnost stila iz kojeg provejavaju upravo tako neke od najljepših rečenica o mnogo čemu, vidjećeš i u drugim njegovim djelima. Predlažem da sljedeće budu Puna života i/ili Čekaj do proljeća, Bandini. I hvala što si javila utiske, jesam strijepila, priznajem. 🙂

   Свиђа се 1 person

 2. Nisam ja htjela tebe da ribam zbog preporuke, već njega u nekoj budućoj mojoj preporuci (na račun tih povremenih sirovih ispada i nekih roditeljskih i drugih postupaka; kad je već autobiografsko..)! =o))
  Nastavila sam sa Čekaj do proljeća, Bandini. Tražim dalje te kristalno lijepe rečenice.. Slažem se, lakoća pripovijedanja te vuče dalje.. Vrijedi!

  Pozdrav ti!
  M.

  Свиђа се 1 person

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s