Uspješne ekranizacije kvalitetnih naslova za kišne dane

Kad se zasitim čitanja, a dođu neočekivano hladni kišni dani, onda volim pogledati dobar film baziran na književnom djelu. Činjenica je da ne vrijedi polemisati oko toga šta je bolje. U pitanju su različite vrste umjetnosti i svaka nesumnjivo ima svoje prednosti. Uostalom, o tome sam detaljno već pisala ovdje. Podjednako sam uzbuđena pred svakom filmskom adaptacijom knjige koja mi se svidjela i pred svakim djelom koje poželim pročitati nakon njegove kvalitetne prezentacije na filmskom platnu. Predstavljam vam pet odabranih ostvarenja koja vas neće razočarati bez obzira za šta se odlučite. Pretpostavljam da ste ih, za razliku od mene, davno otkrili, ali nikad se ne zna. Ako, kojim slučajem, tražite neki film inspirisan životima pisaca, podsjetite se ove liste.

Dangerous Liaisons SL001
Foto: Eastman.org

Boja Purpura

Ubrzo nakon što je Laguna izdala Boju purpura u novom ruhu, obnovila je i zanimanje čitalaca za ovaj američki klasik Alis Voker ovjenčan Pulicerom i drugom najvažnijom američkom književnom nagradom „National Book Award“. Radnja ovog romana u pismima najvećim dijelom se odvija u ruralnoj Džordžiji i opisuje težak život crnkinja na samom početku XX vijeka. Sili odrasta u teškom siromaštvu, stalna je žrtva fizičkog nasilja i seksualnog zlostavljanja od strane očuha koji je odvaja od rođene djece. Već sa četrnaest godina udaje se za čovjeka koji je, takođe, tuče i maltretira, trpi uvrede od strane njegove djece koju podiže, njeguje i njegovu ljubavnicu koju dovodi u kuću i biva razdvojena od rođene sestre Neti koja je pobjegla od očuha, a koja će ubrzo otići u Afriku. Pomirena sa sudbinom, Sili postaje opčinjena nezavisnošću strastvene i prelijepe pjevačice Šug Ejveri koja predstavlja njenu slamku spasa i izvor snage, a prema kojoj razvija intimnu naklonost. Vrijedi napomenuti da ni druge Afroamerikanke nisu u mnogo zavidnijem položaju od Sili. Ratoborna Sofija koja uvijek kaže sve što misli i ne sputava sopstveno ponašanje će upravo zbog svoje „jezičine“ završiti u zatvoru i biti izložena najrazličitijim poniženjima.

colorpurple13
Foto: Film-actually.com

Film snimljen po ovoj veoma značajnoj knjizi režirao je Stiven Spilberg, a bio je nominovan za čak 11 Oskara. Zanimljivo je spomenuti i to da su Vupi Goldberg i Opra Vinfri debitovale u ovom vrlo nježnom i dirljivom filmu odradivši, zaista, sjajan posao. Štaviše, sam film je u meni izazvao daleko više emocija nego knjiga.

Svila

Svila italijanskog pisca Alesandra Barika je priča o francuskom trgovcu svile koji, usljed zaraze svilenih buba koja je zahvatila cijeli svijet, kreće na put u Japan u kojem je ova prodaja nezakonita. Bilo je to 1861. Flober je upravo pisao Salammbo, električno osvjetljenje je još uvijek bilo samo pretpostavka, a Abraham Linkoln, s druge strane okeana, vodio je jedan rat čiji kraj nikad neće dočekati. Ipak, sigurna sam da svojevrsni uvid u istorijski razvoj evropske industrije svile nije ono zbog čega nam je, nakon čitanja ovog neobičnog i izuzetnog štiva, toplo oko srca.

14silk-600
Foto: NYtimes.com

Ono što nas očarava je zapravo čežnja, zatim ona, svima nama dobro poznata, nostalgija za nečim što nikad nećeš proživjeti i, konačno, sama ljubav u njenom najpotpunijem obliku. Radnja se odvija polako, bez uzbuđenja i drame, a atmosfera je sve vrijeme prijatna i onda, na pretposljednjoj stranici, suze,.. Suze usljed spoznaje kako je ljubav veličanstvena i velikodušna. Nemate izgovor da ne nađete tih sat vremena koliko vam treba da pročitate nepunu 101 stranicu za osjećanje koje će vas držati. Ne znam osobu kojoj se nije svidjela ova nenametljiva knjiga.

df201ec6c1027d049f2efdb91af88350
Foto: Pinterest.com

Što se tiče njene ekranizacije, vrijedi istaći da se film svidio i mom mužu koji nije čitao knjigu i koji, naravno, preferira istorijske, ratne, akcione, džejmsbondovske i uopšte filmove s puno trke, lude vožnje i pucačine. Boje, predjeli i priroda su (vizuelno) očaravajući, a i sama atmosfera je vrlo vjerno prenesena. Čak ni Kira Najtli nije iritantna.

Tajni život pčela

Nevjerovatno je kako uprkos želji da dođete do nekih finih knjiga i filmova i uostalom tolikom napretku tehnologije da vas do takve informacije često dijeli samo klik mišem (naravno ukoliko znate pametno da se služite svim raspoloživim sredstvima), često propustimo mnoge sjajne autore i same bisere od djela. Takođe, uvijek je fascinantno koliko se ukusi razlikuju i među ljudima sličnih senzibiliteta i interesovanja, pa tako i sama procjena kvaliteta većine ostvarenja. S druge strane, divno je kad nekad bukvalno usput, spomenom nečega, doduše od strane pouzdane osobe čijem mišljenju bezrezervno vjerujete, otkrijete jedan pravi mali dragulj. Upravo takav je bio moj susret s ovom pitkom i izuzetno toplom pričom.

The-Secret-Life-of-Bees-Summary-Sample
Foto: Essayshark.com

Tajni život pčela Sju Monk Kid je jedna od rijetkih knjiga poslije koje jedno vrijeme ne uzimate čitati ništa drugo jer želite da i dalje upijate sve njene medne sokove kako biste što duže ostali pod uticajem emocija koje je u vama izazvala. Iako se uglavnom predstavlja kao priča o majkama i kćerkama, ovo je za mene prvenstveno priča o odrastanju, o sestrinskoj ljubavi pogotovo između žena koje nisu ni u kakvoj krvnoj vezi i o mnogo čemu još. Uživala sam sa svakom rečenicom i porukom. Nažalost, stekla sam utisak da je film nepravedno zapostavljen i podcijenjen, a stvarno nema posebnog razloga za to jer nije samo glumačka ekipa (Dakota Faning, Kvin Latifa, Dženifer Hadson, Ališa Kiz, Pol Betani) fantastična!

Opasne veze

Američka kostimirana drama iz 1988. godine je, mogli bismo reći, indirektna adaptacija francuskog epistolarnog romana iz XVIII vijeka Pjera Šoderloa de Lakloa. Scenario je više prilagođen pozorišnoj adaptaciji ovog književnog klasika. Reditelj Stiven Frirs je ovom dramom debitovao u Holivudu. Svejedno, film će pokupiti Oskare u tri kategorije: za najbolji adaptirani scenario, za najbolji kostim i za najbolju scenografiju. Samim tim, bespotrebno je da naglašavam kvalitete ova tri elementa filma. Ipak, Oskar je u to vrijeme još uvijek nešto značio.

maxresdefault
Foto: Youtube.com

Prefrigana i veoma uticajna plemkinja iz pariskog visokog društva, markiza de Martej moli svog nekadašnjeg ljubavnika, inače atraktivnog zavodnika lišenog emocija koji prosto obožava nametnute izazove tog tipa, da oduzme nevinost mladoj Sesil Volanž koja treba da se uda za markizinog bivšeg muža. Vikont, s druge strane, želi da se upusti u osvajanje prelijepe i pobožne madam de Turvel u koju će se kasnije iskreno, po prvi put u životu, i zaljubiti. Ako volite beskrupulozne aristokratske spletke i niz komičnih situacija, raskošnu kostimografiju i slojevite likove, ova elegantna drama zadovoljiće vaša čula. Fenomenalnu glumačku postavu čine nesvakidašnji Džon Malkovič, odlične Glen Klous, Mišel Fajfer i Uma Turman, te simpatični Kijanu Rivs.

(Florensina) Knjižara

Djelo Penelope Ficdžerald “The Bookshop” dugo već planiram pročitati, a ta želja će posebno ojačati sad nakon što sam pogledala ovaj predivni, za moj ukus dovoljno melanholični film. Udovica Florens Grin otvara knjižaru u jednom učmalom primorskom gradu u Engleskoj. Međutim, ubrzo će se ispostaviti da ne dijele svi njenu ljubav prema čitanju. Nevjerovatno hladnoj okolini ona, naime, postaje trn u oku. Jedinu podršku nailazi u gospodinu Brundišu, povučenom osobenjaku koji dijeli njenu strast prema knjigama, a kojem prvom šalje nove i kontroverzne naslove poput Lolite i Farenhajta 451. Ljudima koji ne znaju uživati u usamljenosti i koji ne razumiju bijeg od ljudi u svijet knjiga, ovo će biti monotono i dosadno.

636707493620078871-Mr.-Brundish-Bill-Nighy-reads-from-Florence-Green-s-Emily-Mortimer-selection---The-Bookshop---Courtesy-of-Greenwich-Entertainment
Foto: AZcentral.com

Ako ste, pak, bibliofil (a da niste ne biste se zatekli čitajući ovo), sigurna sam da ćete uživati u ovoj špansko-britansko-njemačkoj koprodukciji višestruko nagrađivane drame “Florensina knjižara” koja podsjeća na značaj očuvanja knjižara, izdavača, pisaca i brigu o čitaocima. Preporuka za sve koji vole razmišljati o međuljudskim odnosima uopšte, o ponašanju, komunikaciji, motivima, ljudskoj površnosti i namjernoj svireposti,.. Glavne uloge tumače Emili Mortimer, Patriša Klarkson i Bil Naj.

9 мишљења на “Uspješne ekranizacije kvalitetnih naslova za kišne dane”

 1. Ja tako slabo (čitaj – skoro pa nikako) gledam i filmove i serije.. Čitala sam i tvoje ranije tekstove i – da imam kakav video-klub u blizini – smjesta bih otišla da ga poharam. Ali..

  Tajni život pčela i Povijest pčela (čini mi se da se autorka zove Maja Lunde) knjige su koje bih baaaš voljela pročitati. To koliko volim svijet pčela – čiji smo dio kao porodica bili otkako pamtim sebe – je neopisivo! Znam ja sad da se u ovim tekstovima/filmovima ne skače s drveta na drvo sa korpom u ruci u jurnjavi za kakvim rojem, ali i metafora mi je sasvim u redu. =o)

  Opasne veze gledala sam tako davno, da se to u mom uzrastu smatralo tabu. Crvenila sam i gutala, utišanog tona na TV-u. Obožavam glumačku ekipu!

  Voljela bih pogledati ekranizaciju Svile. Kakve to mora da su boje, predjeli, fotografija uopšte u ovoj novoj eri filma, ih!

  M.

  Свиђа се 1 person

  1. Daaaaa, Svila očarava upravo tim aspektima, a Tajni život pčela (svakako više knjiga nego film) sadrži mnogo zanimljivosti o pčelama, dakle ne samo metafore, već baš činjenice od kojih su mi neke dotad bile potpuno nepoznate, a sad nekako misteriozne i magične i gotovo takve da stvaraju određeno strahopoštovanje prema pčelama.

   Inače, i ja filmove i serije sad gledam rijetko, djeca idu spavati između 20:40-21:00, ja spavam već u 21:07. 🙂 Film gledam kao seriju, tri-četiri večeri. Povremeno se javi navika začeta tokom tri trudnoće i perioda nesanice kada sam za noć znala pogledati i cijelu sezonu neke serije. 🙂

   Свиђа ми се

  1. Jao, sad tek vidim da ti nisam odgovorila na ovu poruku. Bariko stvarno nije zahtjevan, ako hoćeš pošaljem ti u pdf-u, brzo se čita, nema mnogo stranica, pa nije naporno ni preko telefona. A vjerujem da bi ti se i Knjižara svidjela. A Kira Najtli mi je nekako antipatična, znaš ono kad ne znaš što, realno nema nikakvog razloga, prosto nikad nismo kliknule. 🙂

   Свиђа ми се

 2. Drago mi je što sam te pronašla…pročitala sam onaj dugi tekst (skoro pa ceo), preporuke za citanje zenskih autora. DIVNO!
  A sada i ove ekranizacije…
  Čitala sam Svirku davno i ostala mi je u tako petkom i lepom sećanju. Nisam imala POJIMA za film!? Hvala ti!!! Odmah sam skinula sva tri, koja nisam gledala, osim Svile, i Tajni život pčela i the Bookshop… uzivacu, jer i ja volim da pogledam organizacije divnih knjiga!!! Jos jednom, hvala ti na divnim tekstovima i preporukama
  Sanja

  Свиђа се 1 person

  1. Wow! Za onaj tekst! Svaka čast. Malo mi se oteo kontroli, mada realno nije ni mogao biti mnogo kraći. Onda bih morala izostaviti mnogo književnica, a to više ne bi bilo to.

   I meni je drago što si me pronašla. 😊 I što ti se sviđaju tekstovi. Hvala na lijepim riječima, uvijek mi srce poskoči kad saznam da ovo ima smisla, da nekog dodirne. Uživaj u filmovima, stvarno su posebni!

   Свиђа ми се

 3. I mene jako Kira Najtli nervira, a nemam neki razlog zašto je to tako. 😀 Baš si me zainteresovala za knjigu Svila , svilene bube su tako fascinantna stvorenja sećam se da mi je moja baka pročala neku bajku o svilenim bubama kada sam l bila mala 🙂 Sviđaju mi se i svi predlozi za filmove naročito ovaj o knjižari. 🙂 Opasne veze hoću prvo da pročitam , pa tek onda da gledam film , al sve nešto odlazem to čitanje. 🙂

  Свиђа се 1 person

  1. I ja sam planirala Opasne veze prvo da pročitam, ali nisam mogla odoljeti čarima Džona Malkoviča. Štaviše, skoro sam kupila knjigu, međutim, poslije me prijateljica podsjetila da sam već gledala jednu ekranizaciju djelimično postavljenu po ovom klasiku i tako odlučim da pogledam i ovaj film jer sam već radnju znala. A i taj Valmont mi se baš svidio. Potraži i taj film, skroz je simpatičan.
   A Bariko, pa Svila se pročita uz kafu, za manje od sat vremena! A ako se već toliko fascinirana svilenim bubama, potraži ju (mogu ti poslati u pdf-u, ako hoćeš).

   Свиђа се 1 person

   1. Pa ne znam oću li uspeti da baš tolko brzo pročitam knjigu ja sve odugovlačim 🙂 , a to sa svilenim bubama mi je od skora zanimljivo , jer sam naišla na neku knjiga koje ih pominje, pa sam se prisetila priče. E hvala ti za pdf, al probaću prvo sa bibliotekom ne volim nešto mnogo da čitam na telefonu. 🙂

    Свиђа се 1 person

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s