Razmnožavanje domaćih životinja

Naslovna fotografija: Borislav Brezo

„Razmnožavanje domaćih životinja“ je zbirka poezije naše najnagrađivanije književnice Tanje Stupar Trifunović, a njena promocija je održana prošli mjesec u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ iz Banjaluke. Za one koji ne znaju, ukazano mi je povjerenje da vodim promociju ove snažne zbirke nagrađene prestižnom književnom nagradom „Milica Stojadinović Srpkinja“ koju dodjeljuje Zavod za kulturu Vojvodine i to za najbolju zbirku poezije napisanu na srpskom jeziku od strane ženskog autora.

Kristina Ljevak, urednica najveće izdavačke kuće u BiH, „Buybook“, u čijem izdanju se i pojavila ova zbirka poezije, rekla je da se radi o vrhunskoj poeziji koja i dok opominje pruža onaj nezaboravni užitak čitanja. Urednik i recenzent zbirke, pisac Faruk Šehić naglasio je da je ovom zbirkom Tanja ponovo dokazala svoju pjesničku autentičnost u BiH i da njena poezija utjelovljuje onu Kafkinu rečenicu po kojoj je književnost sjekira koja treba da razbije led na jezeru koje se nalazi u čitaocima. Doc. dr Igor Simanović, profesor opšte i komparativne književnosti Filološkog fakulteta u Banjaluci, koji Tanjin rad i sveukupno stvaralaštvo intenzivno prati i analizira još od njihovih zajedničkih studentskih dana odgovorno tvrdi da je ovo Tanjina najbolja knjiga dosad.

To su samo kratki utisci zvanično kompetentnih ljudi. Što se mene tiče, ja sam se sa Tanjinom poezijom malo bolje upoznala tek prošle godine na manifestaciji „Po(v)ezivanje“ koja se održava povodom Svjetskog dana poezije u organizaciji NUB RS gdje je Tanja i zaposlena. Tad me je potpuno raspametila i oduševila kako samim stihovima tako i sopstvenom interpretacijom! Zatim sam je nastavila pratiti kad god je nastupala, posebno snažna je bila tokom ovogodišnjeg Festivala književnosti „Imperativ“ zajedno sa Markom Tomašem. Napravili su, zaista, neponovljivo pjesničko veče.

47580932_2288769418070425_8155208808436596736_n
Foto: Lični album

Inače, Tanja je uoči promocije dala mnogo intervjua i potražite ih jer sam sigurna da ćete uživati u njenim preciznim, direktnim i britkim mislima. Što se tiče njenih stihova, oni stvarno režu, i to uzduž. Njena percepcija je duboka, pjesnički jezik raskošan, njeni motivi su aktuelni i potresni, a što se tiče emocija koje u vama izaziva Tanjino slojevito promišljanje o stvarnosti, iznenadiće vas njihov raspon. Već sam rekla, ali ću opet naglasiti da je njena interpretacija sopstvenih stihova zadivljujuća! Čitajući/slušajući njenu poeziju naježite se od glave do pete i jasno je da se radi o jednom nevjerovatnom i nesvakidašnjem talentu. Inače, moram reći da sam upravo zahvaljujući Tanji obnovila svoje interesovanje za poeziju i nadam se da mi neće zamjeriti na poređenju, ali ona je za mene ženski Matija Bećković! A poredim ih samo prema sljedećem, za one koji ne znaju, Matija je za mene Bog, otac! Jedan, jedini, neprevaziđeni. Najveći (živući) (srpski) pjesnik svih vremena!

Moram dodati da odavno nisam bila u društvu ovako sjajnih i elokventnih sagovornika, duhovitih, vedrih i pozitivnih koji su stvorili jednu vrlo opuštenu i prijatnu atmosferu u kojoj je mnogobrojna publika, sasvim sam sigurna, uživala. Presrećna sam što sam imala čast da učestvujem u ovom izuzetnom događaju i ponosna na tim Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ koji predstavlja najznačajnije savremene autore iz regiona.

Za sam kraj, postaviću vam linkove na odabrane priče o promociji i razgovore s Tanjom i podijeliti meni najdražu pjesmu iz zbirke. Buka intervju nalazi se ovdje, Nezavisne novine i Glas Srpske takođe su pisali o promociji, gostovanje u emisiji „Kafa u 5“ pogledajte na sljedećem linku, a najavu promocije i zapažanja urednika zbirke ako želite.

 

Novi svijet

 

Više ne postoji rađanje i ne postoje djeca

iz utrnulih vagina bezbolno izvlače sjedoglave starce

smežurane starice

svi čim se rode znaju za vibratore kondome botoks

štetnost UV zraka plastične operacije

kako se zadovoljiti zaštititi uljepšati postati neko drugi

preoblikovati se

djeca su mudra a roditelji su budalasti

djeca poznaju svijet kao vlastiti džep

surfaju internetom znaju za okretanje oko sunca

i neizvjesni položaj planete

znaju za silu zemljine teže i sklonost ka padu

znaju za groblja smrt kraj i kud je otišao djed

ali to ne uzimaju zdravo za gotovo

jer su uronjeni u vječno sada

i kao od šale mogu da budu i Buda i Hrist i đavo

uopšte ne hajući za brzom promjenom kostima

čim su stigli u mozak im je ugrađen mali čip

sa gomilom bespotrebnih informacija i glad

da pojedu još

sa majonezom kečapom i prženim krompirićima

još znanja o ispraznom o predivnom o punom taštine

o jedinom mogućem svijetu u ovoj glavi u ovim kostima

u ovoj ogromnoj čežnji u ovim utrkama kratkog daha

i velikih očekivanja

u ovoj djeci bez djetinjstva

taj strašni svijet dozrijeva

i niko ne zna šta će biti kada prezrelo voće

sa njihovih umornih glava počne da otpada

7 мишљења на “Razmnožavanje domaćih životinja”

  1. Znajući sebe kada su u pitanju javni nastupi, mislim da će moj osjećaj biti jednak onome kakav ima stablo od kartona na dječijoj predstavi, koje nema svoj tekst ni ulogu koja se ističe; ali ako nekome bude tako kako ti očekuješ – niko sretniji od mene! Samo, je li, da bude… =o)
    Evo, razmjenjujemo neke verzije, oduzima se, dodaje se, mjeri, siječe; čekam da Boris kaže – e, to je to, pa da se završi i onaj meni nevidljiv dio. I ja jedva čekam!

    Pozdrav ti, veliki! I hvala na ovom optimizmu! =o)

    M.

    Свиђа се 1 person

    1. Hahahaha, neće biti baš tako. Jesi li nekad bila kartonsko drvo u školskoj predstavi da znaš kako se ono osjeća? 😂 Sigurna sam da si gledala film Love Actually bar deset puta, pa niko srećniji od one djece sa minornim ulogama u presmiješnim i rogobatnim kostimima u kojima se kuvaju.

      Šalu na stranu, drago mi je da intenzivno radite! Baš, ali baš se radujem! 😍

      Свиђа ми се

  2. Повратни пинг: Blogovski rođendan | Lovac u žitu

Постави коментар